«AV-Group Russia» - Kiinteistökauppa venäläisille
09-231-67-077
09-231-67-077
Etusivu \ Meistä \ Ajankohtaista \ Kolikon toinen puoli venäläisten tekemissä kiinteistökaupoissa Suomessa

Kolikon toinen puoli venäläisten tekemissä kiinteistökaupoissa Suomessa

« Все новости

Kolikon toinen puoli venäläisten tekemissä kiinteistökaupoissa Suomessa 13.10.2016 09:41

Kolikon toinen puoli venäläisten tekemissä kiinteistökaupoissa Suomessa  

Se on fakta ja tosiasia, että venäläisten tekemät kiinteistökaupat Suomessa ovat olleet viime vuodet laskussa. Syitä tähän ilmiöön on monia: maailmanlaajuinen poliittinen- sekä taloudellinen tilanne/kehitys, valuuttakurssien/ öljynhintojen ailahtelut, epävarmuus tulevaisuudesta, ylläpitokustannukset, pankkisektorin hankaloitunut byrokratia yms.  

2

Tästä huolimatta tilanne ei kokonaisuudeltaan kaupankäynnin kannalta ole ehkä niin karu ja synkkä, kun monesti tiedotusvälineet ja tilastot antavat olettaa.   Ensinnäkin kiinteistökauppatilastoihin eivät kuuluu osakehuoneistojen, sijoitusasuntojen, liikehuoneistojen, asunto- sekä kiinteistöosakeyhtiöiden, liiketoimintojen ja yritysten kaupat (joiden kauppojen yhteyteen kuuluu usein myös kiinteistöjä, jotka eivät näy tilastoissa, sillä sama yrityshän jää omistajaksi, vain osakkeet vaihtavat omistajaa).  

Venäläisiä on viime vuosina kiinnostanut paljon majoitukseen, matkailuun ja turismiin soveltuvat kohteet, kuten hotellit, lomakylät, matkailukeskukset, ravintolat yms.  

Aikaisempien vuosien trendi venäläisten kiinteistöjen ostajien keskuudessa, ostaa Suomesta vapaa-ajan lomakiinteistöjä (mökkejä, huviloita, tontteja yms.) on kääntynyt päälaelleen. Nykyään Saimaan rantakohteiden sijaan, venäläisiä kiinnostaa yhä enemmän ostaa "fiksuja" kohteita, kuten tuotto-/sijoitus- ja yritystoimintaan soveltuvia kohteita sekä kokonaisia yrityksiä.  

ruplan_kurssi-1

Valuuttakurssien ailahtelut ovat aiheuttaneet sen, että Suomessa monet asiat ovat tulleet kalliimmiksi venäläisille, jotka saavat palkkatulonsa ruplissa. Tästä syystä esim. Suomessa olevien loma-asuntojen ylläpitokustannukset ovat kasvaneet merkittävästi. Toisinpäin ajateltuna, esim. sijoitusasunnon hankkiminen Suomesta ja vuokratulon saaminen euroissa on nykyään ruplamääräisesti entistä kannattavampaa. Kyllä venäläisetkin ajattelevat loogisesti ja osaavat laskea.   Mielestäni Suomessa pitäisi nykyaikaistaa monia kansainvälisiä asioita, tehdä moderneja uudistuksia sekä päivityksiä esim. ulkomaisien sijoittajien ja pääomien viehättämiseksi. Samalla tyylillä, kuin monessa muussa eri EU-maassa on tehty jo useita vuosia. Esimerkiksi Baltian maissa, monissa Välimeren maissa, Saksassa sekä Iso-Britanniassa, ulkomaalainen kiinteistö-, yrityssijoittaja tai investoinnin tekijä saa tietyn summan sijoittamalla ko. maahan etuja, kuten määräaikaisen oleskeluluvan, verohelpotuksia yms.      

Nykypäivänä Suomessa tosielämän tilanteita, joita venäläiset kokevat meidän suunnalta mm. pankkialan sektorilta ovat esimerkiksi seuraavanlaisia:asuntolaina-4

-monelta venäläiseltä kiinteistönomistajalta on Suomessa suljettu pankkitilit (hankaloittaa hieman omaan kiinteistöön liittyvien laskujen maksua yms.);

-uusien ostajien/sijoittajien on miltein mahdotonta avata edes pankkitiliä suomalaiseen pankkiin;

-rahansiirto Suomeen on erittäin hankalaa (vaikka olisi "puhtaat jauhot pussissa", kaikki vaadittavat viralliset paperit ja rahojen alkuperäisselvitykset yms.);

-lainaa venäläinen kiinteistönostaja ei saa enää millään Suomesta, vaikka tulojen suuruus vastaisi pankin vaatimuksia (vielä muutamia vuosia sitten pankit tarjosivat ilomielin esim. asuntolainaa venäläisille);

-monilta niiltä, joille oli aikaisemmin myönnetty asuntolainaa, vaaditaan lainasopimuksen vastaisesti, välittömästi maksamaan koko lainasumma takaisin;

-Suomessa asuvien venäläisten yrittäjien toimintaa hankaloitetaan turhanpäiväisesti mm. pankkisektorilla yms.

  Myöskin näillä edellä mainituilla seikoilla on vaikutusta venäläisten ostoinnokkuuteen suomalaisia kiinteistöjä kohtaan. Kukaan ei vaan puhu näistä. Tiedotusvälineet keskittyvät vain muihin, tärkeämmiksi pitämiinsä seikkoihin. Tällä hetkellä ei pelkästään Suomessa, mutta myös muualla maailmassa on "ostajan" markkinat. Myytäviä kohteita ja vaihtoehtoja on yllin kyllin tarjolla, mutta vastapainona ostajia rajallinen määrä.

Venäläisen sanonnan mukaan: "kala ui sinne, missä on syvempää ja ihminen menee sinne, missä on helpompaa".   Ymmärrän, että olemme EU-maa, mutta eikö kuitenkin joku oma intressikin kannattaisi säilyttää toiminnassamme. Mielestäni monissa edellämainituissa asioissa enemmänkin "ammumme itseämme polveen", kun toimimme oikeaoppisesti. Ihanteellisessa tilanteessa politiikka ja bisnes pitäisi pystyä pitämään erillään, mutta valitettavasti nykymaailmassa tämä periaate harvoin toteutuu.  

Ei venäläisiltä vielä rahat tai kiinnostus ostaa ulkomaalaisia kiinteistöjä ole loppunut. Esimerkiksi Espanjan monilla alueilla venäläiset ovat jo usean vuoden ajan olleet suurin ulkomaalainen kiinteistöjä ostava kansalaisuus. Enpanja on ollut hyvin myötämielinen venäläissijoittajia kohtaan ja he tarjoavat mm.seuraavanlaista etuja: ostat vähintään 250.000-300.000 euroa maksavan kiinteistön, niin saat määräaikaisen oleskeluluvan (vapaa matkustusmahdollisuus omalle kiinteistölle ja samalla kaikkialle muualle Eurooppaan).  

1 

Se fakta, että me suomalaiset olemme valtavankokoisen markkina-alueen, Venäjän (pinta-alaltaan maailman suurimman maan), naapureita, kannattaa ajatella enemmänkin valttikorttina, kuin uhkana. Kriisejä tulee ja menee, mutta naapuruussuhteet pysyvät ja kaupankäynti tulee jatkumaan joka tapauksessa kaikilla mahdollisilla aloilla.   Itse suomalaisena, minulla on reilun kymmenen vuoden kokemus Venäjän kaupasta ja sillä ajalla olen kuulluu venäläisiltä pelkkää hyvää sanottavaa meistä suomalaisista. Meitä arvostetaan, kunnioitetaan ja monessa mielessä varsinkin Pietarin alueella meistä otetaan paljon mallia sekä käytetään positiivisina malliesimerkkeinä (esim.rakentamisessa, ajattelutavoissa, suhtautumisessa luontoon, yhteiskunnan rakennemallissa, kestävässä kehityksessä, mentaliteetissa, sisukkuudessa, johtajuudessa, rehellisyydessä, täsmällisyydessä, miehisyydessä, työmoraalissa, materiaalien-, kulutustavaroiden- ja elintarvikkeiden valmistuksessa yms.).  

Pikakelaus historiaan, aina tsaariajalta asti meillä suomalaisilla on ollut venäläisten keskuudessa erikoisasema ja kohtelu. On aina ymmärretty, että "me emme ole aivan ruotsalaisia, emmekä venäläisiksi halua tulla". Tämä on tullut venäläisille jo kauan sitten selväksi ja he yhä nykypäivänäkin kunnoittavat meidän periaatetta.

Tärkeintä maiden välisissä kansainvälisissä suhteissa on ensitoten pitää hyvät, lämpimät välit lähinaapureihin ja sen jälkeen kaukaisempiin maihin.  

business-1

Monilla meistä suomalaisista on ennakkoluuloja venäläisiä kohtaan ja hieman liian kapea tietämys nykypäivän tosiasioista. "Maassa maan tavalla" -periaate toimii molempiin suuntiin. Venäläisten tullessa Suomeen he pyrkivät arvostamaan, noudattamaan ja kunnioittamaan meidän tapojamme, kulttuuriamme, säännöksiämme ja lakejamme. Meidän kuuluu myös ymmärtää se, että Venäjä on kuitenkin loppupeleissä "hieman" erilainen maa, jotkut asiat hoidetaan yksinkertaisesti eri tavalla ja ajatusmaailmat voivat myöskin erota välillä.

 

Antti Vainio

Myyntijohtaja

AV-Group Russia

 


Yritysesittely

«AV-GROUP RUSSIA», on suomalainen venäjänkaupan konsultointi- ja markkinointiyhtiö, joka on erikoistunut tarjoamaan markkinointikanavan suomalaisille kiinteistöjen omistajille, jotka ovat kiinnostuneita markkinoimaan itse omatoimisesti kohteitaan venäläiselle ostaja-asiakaskunnalle. Lisätietoa palvelutarjonnastamme löydätte TÄSTÄ.

Yhteystiedot
09-231 67 077
041-795-55-26
Яндекс.Метрика
яндекс
1157756-7770

«AV-GROUP RUSSIA», - kiinteistökauppa venäläisille | Venäjä Moskova-Pietari | Suomi-Jyväskylä | Puh. 09-231 67 077 | info@av-group.fi