«AV-Group Russia» - Kiinteistökauppa venäläisille
09-231-67-077
09-231-67-077
Etusivu \ Meistä \ Ajankohtaista \ Lapissa venäläiset ostaneet motelleja ja kouluja – suunniteltu majoitusbisnes lähtenyt harvoin lentoon

Lapissa venäläiset ostaneet motelleja ja kouluja – suunniteltu majoitusbisnes lähtenyt harvoin lentoon

« Все новости

Lapissa venäläiset ostaneet motelleja ja kouluja – suunniteltu majoitusbisnes lähtenyt harvoin lentoon 07.11.2016 00:14

Venäläiset ovat ostaneet tällä vuosikymmenellä Lapista viitisenkymmentä kiinteistöä. Huviloiden ja omakotitonttien lisäksi venäläisostajat ovat olleet kiinnostuneita valtateiden varrella sijaitsevista motelleista ja muista isoista kiinteistöistä.

7.11.2016

1Venäläisomistuksessa oleva Rova-motelli on nelostien varrella Rovaniemen eteläpuolella. / Kuva:Ilkka Ulkuniemi / Yle 

Maanmittauslaitoksen tilastot kertovat, että vilkkainta kauppaa Lapissa käytiin vuonna 2013, jolloin venäläisomistukseen päätyi 16 kiinteistöä. Vuonna 2014 kauppoja tehtiin 11, mutta viime vuonna enää vain kolme. Tilastossa ei erotella minkätyyppisistä kiinteistöistä on kyse.

Puolustusministeriössä selvitetään parhaillaan ulkomaalaisten kiinteistöomistuksia Suomen kokonaisturvallisuuden kannalta. Tiedossa on, että venäläisomistukseen on päätynyt eri puolilla Suomea kiinteistöjä sotilastukikohtien ja tutka-asemien liepeiltä sekä huoltovarmuuden kannalta keskeisistä paikoista, esimerkiksi syväväylien tuntumasta sekä teiden risteyskohdista. Kiinteistöomistuksia on selvittänyt esimerkiksi Iltalehti.

Suojelupoliisi nosti ulkomaalaisten kiinteistökaupat esiin eduskunnan hallintovaliokunnalle antamassaan lausunnossa. Supon mukaan "vieras valtio" voisi kriisitilanteessa käyttää vieraan valtion lukuun toimivien ulkomaalaisten Suomessa omistamia kiinteistöjä sotilaiden majoittamiseen ja liikenneväylien sulkemiseen.

Majoitustilat valtateiden varsilla kiinnostavat

Lapissa venäläisomistukseen on siirtynyt mökkitonttien lisäksi useita valtaväylien varrella olevia entisiä motelleja, hotelleja ja kouluja. Uusi omistaja on yleensä kertonut matkailubisnekseen liittyvistä suunnitelmista. Lapissa kävi ennen ruplan kurssin heikkenemistä verrattain paljon venäläisiä ostosmatkoilla ja lomailemassa.

Joskus suunnitelmat ovat toteutuneet, joskus eivät. Esimerkiksi Kemijärven kaupungin vuonna 2014 eurolla myymälle Kallaan koululle Sallan tien tuntumassa ei ole tullut luvattua matkailutoimintaa, vaan venäläisomistaja on myynyt entistä koulua hiljattain eteenpäin venäjänkielisellä AV-Group Russian -kiinteistösivustolla. Samalla venäjänkielisellä sivustolla kaupataan 750 neliön suuruista entistä emäntäkoulua Kemijärven itäpuolella.

Myös venäläisomistuksessa oleva ja hiljaiseloa viettänyt entinen motelli Pääskynpesä nelostien varrella Rovaniemen eteläpuolella on myynnissä. Habita myy kohdetta myös venäjänkielisellä sivustollaan. Saman tien varrella on niin ikään venäläisomistuksessa oleva Rova-motelli. Kemijärven keskustassa sijaitseva hotelli Kemijärvi siirtyi venäläisomistajalta toiselle joulukuussa 2015.

Rovaniemen pohjoispuolelta, myös sotilaskäytössä olevan lentokentän läheltä venäläisomistukseen on vuonna 2012 päätynyt entinen MTT:n (Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus) tutkimusasema. Scandinavian Dreams - matkailuyrityksen tutkimusaseman tiloihin perustanut nykyinen omistaja Dmitri Kuzmin kertoo, että matkailijoita ei ole tänä vuonna käynyt meneillään olevan remontin vuoksi. Kuzmin kertoo tekevänsä remonttia, koska talvella vastaanottokeskuskäytössä olleet tilat jäivät huonoon kuntoon.

Rovaniemellä keskusteltu myynnin rajoittamisesta

Ulkomaalaisten ostomahdollisuuksien rajoittamista ei ole harkittu sen enempää Kemijärvellä kuin vaikkapa itärajan tuntumassa Sallassa, jossa toivotaan että edes joku ostaisi vaikkapa tyhjilleen jääneet kyläkoulut.

– Toivomme saavamme elinkeinotoimintaa tyhjille kouluille. Emme ole rajoittamassa myyntiä etukäteen, sanoo Sallan kunnanjohtaja Erkki Parkkinen. Kunta myy parhaillaan kolmea kyläkoulua, joista yksi on Kelloselän raja-aseman tuntumassa.

Rovaniemellä päättäjät keskustelivat pari vuotta sitten myynnin rajoittamisesta kriittisillä alueilla, mutta mitään päätöksiä ei tehty, kertoo toimialajohtaja Martti Anttila. Rovaniemen kaupunki on myynyt viime vuosina venäläisostajille joitakin omakotitontteja Vikajärvellä. Ollerovaarassa vuokrattiin tontti venäläisyrittäjälle mökkikylää varten, mutta rakennukset jäivät kesken ja yrittäjä hävisi maisemista. Kaupunki perii saataviaan.

 

Annu Passoja

Yle

7.11.2016 klo 06:14

http://yle.fi/uutiset/3-9272548


Yritysesittely

«AV-GROUP RUSSIA», on suomalainen venäjänkaupan konsultointi- ja markkinointiyhtiö, joka on erikoistunut tarjoamaan markkinointikanavan suomalaisille kiinteistöjen omistajille, jotka ovat kiinnostuneita markkinoimaan itse omatoimisesti kohteitaan venäläiselle ostaja-asiakaskunnalle. Lisätietoa palvelutarjonnastamme löydätte TÄSTÄ.

Yhteystiedot
09-231 67 077
041-795-55-26
Яндекс.Метрика
яндекс
1157756-7770

«AV-GROUP RUSSIA», - kiinteistökauppa venäläisille | Venäjä Moskova-Pietari | Suomi-Jyväskylä | Puh. 09-231 67 077 | info@av-group.fi