Ajankohtaista

« Все новости

Suomi-palon taltutti vasta oma huvila 09.07.2013 10:00

Suomi-palon taltutti vasta oma huvila

10.7.2013 2:00 

uutinen_Suomi-palon taltutti vasta oma huvila

Outi Salovaara

HELSINGIN SANOMAT

 

Andrei ja Viktorija Beloval lomailevat huvilallaan Savitaipaleella. Suomi-innostus on saanut Andrei Belovalin myös opiskelemaan suomea, josta hän on jo suorittanut keskitason kielitutkinnon.

Savitaipaleelle huvilan rakentaneet pietarilaiset Belovalit rakastavat suomalaista metsää.

Suomalainen metsä on pietarilaisen Andrei Belovalin mielestä suorastaan taivaallista viiden tähden metsää. Beloval ei myöskään lakkaa ihailemasta suomalaisten työteliäisyyttä.

Beloval osti vaimonsa Viktorijan kanssa 2007 Savitaipaleen Pettilän kylästä kunnalta omakotitontin muutamalla tuhannella eurolla.

Saimaan rantaan on matkaa metsäiseltä 3 000 neliön tontilta jokunen sata metriä.

Männikköön nousi 2009 pieni talviasuttava huvila, jossa Belovalit viettävät kaikki pidemmät lomat ja usein viikonloputkin pyöräillen, hiihtäen, uiden, kalastaen tai retkiluistellen.

Andrei Beloval ihastui Suomeen Lenfintorg-kauppahuoneessa Neuvostoliiton aikana työskennelleen setänsä innoittamana. Belovalin Suomi-palo roihusi 1980-luvulta lähtien niin, että se talttui vasta, kun vuokramökki vaihtui omaksi huvilaksi.

Beloval on osakkaana muoviaterimia valmistavassa yhtiössä, Viktorija Beloval puolestaan työskentelee rakennusyhtiössä. 18-vuotias tytär Polina käy Suomessa aina kun opiskeluiltaan ehtii.

Samaan aikaan Belovalin kanssa viisi muutakin venäläistä osti Pettilästä kunnan tontin. Myöhemmin kauppoja on tehty seitsemän lisää.

Valmiina on neljä venäläishuvilaa, ja muutamilla tonteilla on perustukset.

Osa venäläisistä on suunnitellut Pettilään kunnan omistamalle tontille aluksi kylpylää ja sittemmin kulttuurikeskusta.

Investointi on kokenut ankaraa vastustusta. Sitä vastaan kerättiin monen sadan nimen adressi, ja suomalaiset vastustajat kehittivät kilpailevan investointiehdotuksen samalle tontille. Ikävä riita on hiertänyt kyläläisten, kesäasukkaiden ja venäläisten välejä.

Belovalit eivät ole osallistuneet investointisuunnitelmiin eikä heillä ole erimielisyyksiä suomalaisten kanssa. Mieluummin päinvastoin:

"Ajatella, naapurimme kävi täällä talvella vapaaehtoisesti tarkistamassa, että meidän putkemme eivät jäätyneet", Andrei Beloval sanoo liikuttuneena.

Belovalit ovat yhdessä suomalaisnaapureidensa kanssa järjestämässä Pettilän suomalais-venäläistä kyläjuhlaa elokuussa. He toivovat rauhanomaista rinnakkaiseloa.

"Voimme vain asua täällä ja näyttää, että olemme normaaleja ihmisiä", sanoo Andrei Beloval.

Outi Salovaara
SAVITAIPALE