Ajankohtaista

« Все новости

Tutkija selvitti: Näin venäläiset ovat ostaneet kiinteistöjä Suomesta 2003-2015 28.05.2016 13:28

Tutkija selvitti: Näin venäläiset ovat ostaneet kiinteistöjä Suomesta 2003-2015

Lauantai 28.5.2016 klo 18.58 (päivitetty klo 19.28)

Yhteiskuntatieteiden maisterin Olga Hannosen väitöskirjasta käy ilmi, että monet venäläiset ovat pitäneet Suomea "satumaana".

1

Kuvituskuva, joka ei liity juttuun. Kesämökki Saimaan rannalla - sellaisia keskiluokkaiset venäläiset ovat Suomesta hankkineet. (AOP)

Venäläiset ovat ostaneet kiinteistöjä Suomesta eniten vuonna 2008, jolloin kauppoja tehtiin peräti 780. He ostavat tontteja eniten Etelä-Savosta ja Etelä-Karjalasta, Saimaan rannoilta.

Huippuvuoden jälkeen venäläisten kiinteistöostojen määrä on kuitenkin romahtanut. Viime vuonna venäläisten kiinteistökauppoja solmittiin Suomessa vain 127.

Sen sijaan muiden ulkomaalaisten tekemien kiinteistökauppojen määrä on viimeaikoina lisääntynyt. Vuonna 2015 muut kuin venäläiset tekivät yhteensä 308 kauppaa.

Muutokset käyvät ilmi yhteiskuntatieteiden maisterin Olga Hannosen ihmismaantieteen alaan kuuluvasta väitöskirjasta Rauhaa ja hiljaisuutta rajan takana: Venäläisten vapaa-ajan asukkaiden rajat ylittävä liikkuvuus. Venäläisten kiinteistöostoja Suomessa ei ole koskaan ennen tutkittu.

Hannonen on kotoisin Kalevalan kylästä (entinen Uhtua) Vienan Karjalasta Venäjältä. Hannosen suomalaisella puolisolla on kesämökki, mutta hänellä tai hänen sukulaisillaan ei ole kiinteistöomistusta Suomessa.

- Tulin tekemään maisterintutkinnon Itä-Suomen yliopistoon, ja sitten jatkoin täällä tutkijan uraa. Ajoin suomalaisessa metsässä ja etsin venäläisten mökkejä. Savonlinnan seudulla haastattelin yhteensä 33 venäläistä kiinteistön omistajaa Suomessa, ja haastattelukertoja oli 25, Hannonen kertoo.

Hän huomauttaa, että vuosina 2003-2012 kymmenen prosenttia tilastoiduista venäläisten kiinteistökaupoista Etelä-Savossa oli sellaisia, joissa venäläinen myi ostamansa mökin eteenpäin toiselle venäläiselle.

- Tällöin sama tontti näkyy kahteen kertaan tilastotiedoissa.

2

Taulukossa näkyy venäläisten tekemät kiinteistökaupat vuosittain. Toisessa sarakkeessa on vertailun vuoksi muiden ulkomaalaisten tekemät kaupat. (MAANMITTAUSLAITOS, OLGA HANNOSEN VÄITÖSKIRJA)

Miksi venäläiset myyvät tonttejaan eteenpäin?

- Pääosin taloudellisista syistä. Haastattelin venäläisiä kiinteistöomistajia vuonna 2010. Suomella oli tuolloin positiivinen imago venäläisten keskuudessa. Monet pitivät Suomea satumaana.

Hannonen tulkitsee, että kiinteistökauppojen määrä on laskenut rajusti, koska taloustilanne on iskenyt keskiluokkaan.

- Nyt keskiluokan on vaikea ostaa kiinteistöjä. He saavat palkkansa ruplissa, ja ruplan kurssi on nyt laskenut, Hannonen selvittää.

- Vain osa venäläisistä ostaa kartanoja ja luksusmökkejä - suurin osa on tavallista keskiluokkaa.

Rauhaa hakemassa

Tutkimuksen mukaan liikenneyhteydet, rajan läheisyys, palvelut ja järvimaisema ovat tärkeitä tekijöitä valtaosalle venäläisistä kiinteistöomistajista Etelä-Savon itäisissä osissa.

- Venäjän rajan takana Suomen puolella on mahdollisuus elää turvallisessa mökissä järven rannalla ja puhtaassa luonnossa.

Hannonen kertoo, keskiluokkaisten venäläisten näkökulmasta rajan takana odottavat rauha, hiljaisuus ja ystävällisyys. Hannosen mukaan suomalaisten tiedonpuute venäläisistä omistajista ja heidän tarkoituksistaan ovat johtaneet Suomessa vääristyneisiin spekulaatioihin.

Siinä missä julkisuudessa on sanottu venäläisten muodostavan "etnisiä saarekkeita", väitöstutkimus osoittaa, että venäläiset eivät ole ainakaan tietoisesti hankkineet vapaa-ajan asuntojaan toisten venäläisten läheisyydestä.

Lisätutkimusta

Hannonen toteaa, että venäläisten kiinteistökauppoja ei juuri ole tutkittu missään maassa. Hänen mukaansa Venäjällä kauppoja ei rekisteröidä.

- Venäläisiä Pohjois-Kyproksella on tutkittu maisterintutkimuksessa, mutta tiedoista ei selviä, kuinka paljon kiinteistökauppoja he ovat tehneet. Eri maissa kiinteistönvälittäjät voivat esittää joitain lukuja, mutta niiden taustaa ei aina tiedä.

Hannonen suunnittelee jo jatkotutkimusta, sillä useita kysymyksiä on vielä jäänyt selvittämättä. Hän aikoo muun muassa tutkia, onko tutkimuksen venäläishaastateltavien tilanteet ja asenteet muuttuneet.

Hannonen toivoo, että hänen väitöskirjansa ansiosta suomalaiset tietäisivät venäläisistä mökkeilijöistä nykyistä enemmän.

- Ja positiivisella tavalla! Vastaajat, joiden mökissä olen juonut teetä ja jutellut, toivovat vain omaa rauhaa ja rantaa. Pietarilaiset ja moskovalaiset hakevat rauhallista elämää, johon Suomi antaa mahdollisuudet.

Ensimmäisenä väitöstutkimuksesta uutisoi Yle.

Väitöskirja tarkastetaan 3. päivä kesäkuuta Itä-Suomen yliopiston yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunnassa. Väitöstilaisuus on englanninkielinen. Muun muassa Koneen Säätiö, Suomen Kulttuurirahasto ja Kyösti Haatajan Säätiö ovat rahoittaneet tutkimusta.

3

Kartta on peräisin Olga Hannosen väitöskirjasta. Hän on laatinut kartan Maanmittauslaitoksen tietojen pohjalta. (OLGA HANNOSEN VÄITÖSKIRJA)

 

4

Maisteri Olga Hannonen väittelee 3. päivä kesäkuuta Itä-Suomen yliopiston yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunnassa. (UEF)

TIINA SAARI

Iltalehti

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016052821640867_uu.shtml