Ajankohtaista

« Все новости

Venäläiset ovat jälleen tulleet Suomeen asuntokaupoille 07.11.2016 00:20

Pitkään hiljaisena ollut venäläisten asuntokauppa Suomessa näyttää lisääntyvän. Useiden kiinteistövälittäjien mukaan kyselyt kiinteistöistä ovat lisääntyneet tämän syksyn aikana. 

kuva

 Venäläiset ovat olleet kiinnostuneita muun muassa Imatralla myytävästä uuden kerrostalon asunnoista./ Kuva:Mikko Savolainen/Yle

 Pietarilainen Andrei Gorbov osti runsas viikko sitten vanhan rintamamiestalon Imatralta. Hän oli jo pitkään halunnut hankkia talon Suomesta.

– Rakastan Suomea. Asun ja työskentelen Pietarissa. Siksi halusin lomapaikan läheltä Pietaria, sanoo Gorbov.

Myös Gorbovin tytär haluaa tulla Suomeen puhtaan luonnon ja hyvien pyöräilymahdollisuuksien takia. Yhtenä talonhankinnan syynä oli Venäjän tämänhetkinen tila.

– Minulle on henkisesti rauhoittavaa, että en ole niin eristyksissä Venäjällä, sanoo Gorbov.

Omakotitalo itselle, kerrostalo-osake vuokrattavaksi

Yle Lappeenrannan tekemän soittokierroksen mukaan useat kiinteistönvälittäjät ovat huomanneet venäläisten kiinnostuksen kiinteistöjä kohtaan lisääntyneen.

– Venäläisten kyselyt olivat pitkään nollassa, mutta nyt tämän syksyn aikana he ovat alkaneet ottaa yhteyttä, sanoo SKV Imatran myyntipäällikkö Tiina Kytösalmi.

Kytösalmen mukaan venäläisiltä tulee sähköpostikyselyjä erilaisista kohteista viikoittain. Heitä on ollut viime aikoina myös huoneistonäytöillä, ja kauppojakin on syntynyt.

Venäläisiä kiinnostavat kaikenlaiset asuinkiinteistöt. Omakotitalo hankitaan yleensä omaan käyttöön. Jotkut talon etsijät ovat sanoneet tahtovansa muuttaa pysyvästi Suomeen. Kiinteistönvälittäjien mukaan kerrostalohuoneisto ostetaan usein sijoitukseksi ja siihen otetaan vuokralainen.

Tarkkoja ostajia

Asuntokaupankäynti venäläisen kanssa on hyvin samanlaista kuin suomalaisten kanssa. SKV Imatran myyntipäällikkö Tiina Kytösalmi on huomannut kuitenkin muutamia eroja.

– Venäläiset ovat huomattavasti tarkempia asunnonostajia kuin suomalaiset. Muun muassa asuntokauppalakien erilaisuus Venäjällä ja Suomessa vaatii myös tarkempaa perehtymistä kaupantekoon.

– Ja kieliasiat on asia, mikä vaatii työtä. Mutta siihenkin löytyy kyllä kielitaitoisia välittäjiä, sanoo Habita Lappeenrannan myyntipäällikkö Pasi Vartiainen.

Venäläiset ovat aktiivisia myös myyjinä

Samaan aikaan, kun venäläisten kyselyt kiinteistöistä ovat lisääntymässä, he myös myyvät Kaakkois-Suomessa olevia kiinteistöjään. Muutamasta eteläkarjalaisesta kiinteistönvälitysyrityksestä kerrotaan, että venäläiset myyvät nyt talojaan.

– He myyvät kaikenlaisia kohteita. Saimaan rantatontteja, liiketiloja tai kerrostalo-osakkeita, sanoo Habita Lappeenrannan myyntipäällikkö Pasi Vartiainen.

 

Ville Toijonen

Yle

7.11.2016 klo 06:20  

http://yle.fi/uutiset/3-9272205